Blog

Informatieve artikels, nuttige weetjes over goeie akoestiek, realisaties in de kijker ... Onze blogs zijn actuele artikels waarin we jou als (potentiële) klant willen blijven informeren. Langs dit kanaal delen we onze knowhow over onze producten en hun toepassingen. Alle blogs zijn ook te volgen via Facebook. Follow, like en share. Zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Liever een gesprek?

Rust in ’t Rusteel

Maar hoe plaats je in een historische hoeve akoestische panelen die de esthetiek van de ruimte respecteren? Wij opteren bij Rusteel voor Pikea plafondpanelen. Deze panelen werden op maat gemaakt en aan de balken van het gewelf vastgemaakt. Door ze strategisch net boven de tafels te plaatsen bekom je een optimale absorptie. De zwarte aluminium profielen en het zwarte doek maken de panelen zeer discreet en integreren ze in de ruimte.

Lees meer

Van kelder naar Home Cinema dankzij PetFelt

Een particulier uit Waterloo contacteerde een paar maanden geleden Blue Label om de akoestiek in zijn toekomstige Home Cinema op punt te stellen. Net boven zijn kelder bevindt zich de leefruimte van zijn woning. Het was dus vooral belangrijk om het plafond van de kelderruimte te isoleren en het geluid daar te absorberen zodat het niet naar gelijkvloers kan doorsijpelen. Door de lage plafonds, hebben we voorgesteld om met 9 mm PetFelt panelen te werken. Zo bleef de ruimte voldoende hoog en kwamen de plafondpanelen niet onder de deurkaders uit. Tegelijkertijd absorberen de panelen voldoende geluid. ​

Lees meer

Vergaderen in alle discretie bij Umain

Umain is een dynamisch team van accountants dat bedrijven in hun gebouw in Mariakerke ontvangt en begeleidt. Als klanten het over cijfers hebben is privacy uiterst belangrijk. De glazen wanden tussen de verschillende vergaderruimtes lieten echter te veel geluid doorsijpelen. Bovendien gaven de rechtopstaande harde wanden geluidsreflecties hetgeen de akoestiek binnen de ruimte benadeelde door flutterecho te veroorzaken.

Lees meer

Een raadzaal hoeft geen debat, althans niet over akoestiek

Rouvroy is de zuidelijkst gelegen gemeente van België en telt zo’n 2100 inwoners. De raadzaal van het gemeentehuis heeft een opmerkelijke architectuur met een hoog puntdak, grote ramen, houten balken, tegels in dambord, en een volledig met hout bedekte wand rechtover de vensters. Of er tijdens de gemeenteraden geanimeerde debatten zijn, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat de architectuur en de materialen van de ruimte een ontzettend hoge nagalmtijd veroorzaakt waardoor het wellicht moeilijk is om rustige gesprekken te voeren. Tijdens onze meting ter plaatse konden we 2,5 seconden nagalmtijd vaststellen! Beeld je eens in dat dit ongeveer de echo van een kerkgebouw is, en je begrijpt maar al te goed dat vergaderen in deze prachtige ruimte een ware hel kan zijn. Een ideale nagalmtijd voor deze ruimte is tussen 0,8 en 1 seconde.

Lees meer

Een goede akoestiek, van therapie tot kunst

Een goede leef- of werkomgeving is voor iedereen uiterst belangrijk. Voor sommigen onder ons ligt de akoestiek nog gevoeliger dan voor anderen. Hoewel er voldoende studies zijn die aantonen dat galm een impact heeft op het concentratievermogen, zijn er bepaalde personen die nog meer hinder van een slechte akoestiek ondervinden dan anderen. Mensen met een muzikaal oor zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor overvloedige nagalm. Bij Blue Label worden we regelmatig gesolliciteerd om de akoestiek te verbeteren in bijvoorbeeld scholen en leefgroepen voor jongeren met een beperking. De akoestische panelen brengen in deze gemeenschappelijke ruimtes de nodige sereniteit waardoor de bewoners zich beter gaan voelen en minder zenuwachtig zijn. ​

Lees meer

Een aangepaste akoestiek voor een bijzondere school

EPSIS La Porte Ouverte in Blicquy (Henegouwen) is een school waar een 130-tal leerlingen in het buitengewoon onderwijs les krijgen. De school is gehuisvest in een voormalig kloostergebouw. De renovaties en uitbreidingen kwamen de akoestiek op sommige plaatsen niet ten goede. In verschillende ruimtes ondervond men hierdoor een te hoge nagalm. Na opmeting door Blue Label, werden er nagalmtijden van 1,6 tot 2 seconden gemeten terwijl dit lager dan 0,8 seconde moet zijn. Bij een te hoge nagalm zijn er zodanig veel geluidsreflecties dat de verstaanbaarheid in het gedrang komt. De concentratie vermindert en er ontstaat onrust, zeker bij kinderen met bijvoorbeeld autisme. Daar deze jongeren zeer gevoelig zijn voor prikkels is een goede akoestiek nog belangrijker dan anders.

Lees meer

Renovatie sportzalen, een uitgelezen kans om de akoestiek te verbeteren.

De scholengroep Sint-Rembert vzw verenigt 23 vrije basis- en secundaire scholen in Torhout en omgeving, waaronder ook een sportschool. De groep beheert een groot aantal gebouwen en sportinfrastructuur. Voor een belangrijk renovatieproject van 5 sportzalen (4 in Torhout zelf en 1 in Lichtervelde) werd er aan Blue Label gevraagd om de plafonds van de zalen met akoestisch materiaal te voorzien. Ons voorstel om de renovatie vlot te laten verlopen is te werken met akoestische panelen voorzien van een toplaag in stof (Camira Sonus doek). De 40 mm platen in akomine worden gelijmd om zo de volledige oppervlakte van het plafond te bedekken. De panelen worden rond de bestaande infrastructuur (haken, verlichting, koorden, enz.) uitgesneden. Dit alles is goed voor zo’n 1.000 m2 akoestisch materiaal en geeft een uniform geheel, met oog voor esthetiek en budget. Elke zaal werd in een 4-tal dagen voorzien van een akoestisch plafond (zie Timelapse filmpje). We kunnen gerust stellen dat akoestiek onze tak van sport is !

Lees meer

Veel glas, veel licht, veel galm

Bij deze particulier in Aalter hebben we de woonkeuken en de nachthal onder handen genomen. De nagalmtijden waren respectievelijk 1,1 en 2 seconden. Om dit in de gang naar 1 seconde te brengen (een nachthal hoeft geen zelfde akoestiek als een woonkamer), hebben we 1 groot Olea wandpaneel van 320x90 cm met bedrukking geplaatst. Dit helpt de nagalmtijd inkorten en de geluidsoverdracht van kamers naar woonruimte te reduceren. In de leefkeuken hebben we 1 Olea wandpaneel in lijn met de buffetkast geplaatst. Daarnaast ook een Pikea plafondpaneel boven eettafel. Samen goed voor 6,8 m2 absorptiemateriaal. Het resultaat: veel glas, veel licht maar een pak minder galm en dit alles met esthetische panelen die op maat en naar wens van de klant gemaakt werden.

Lees meer

Revalideren in een rustgevende omgeving

​​Het Centrum voor Ambulante Revalidatie ’t Veld in Aartrijke biedt verschillende begeleidingstrajecten voor kinderen. Bij de revalidatie horen ook vaak een aantal kinesitherapie- en sportsessies. Spelenderwijs wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan de motoriek van de kinderen. De Therapieruimte is splinternieuw maar heeft een slechte akoestiek. Een groot volume met een hoog plafond, harde materialen zoals beton, en glazen puien geven een zeer hoge nagalmtijd van 2 seconden waar er eigenlijk niet meer dan 0,8 tot 1 seconde zou mogen zijn. Het sporten in kleine groepjes wordt hierdoor bemoeilijkt.

Lees meer

Een aanbouw, meer ruimte maar ook meer galm

Om een woning aan te passen, te moderniseren en ook meer leefruimte te bekomen, wordt er vaak geopteerd voor een aanbouw. Een strakke extra ruimte met veel lichtinval betekent ook bijna systematisch een verhoging van de nagalmtijd. Harde materialen zoals glasramen, tegelvloeren, beton, geschilderde wanden en gelakte kasten gaan namelijk het geluid weerkaatsen. En dan komen de oplossingen van Blue Label zeker van pas !

Lees meer

Blue Label, uw stille partner in akoestiek

Bij Blue Label werken we graag samen met professionals om hun prachtige ontwerpen tot leven te brengen. O.a. Interieur architecten, bureau ontwikkelaars, architecten, bouwondernemingen en schildersbedrijven richten zich vaak tot ons om de akoestiek van gebouwen te verbeteren. Onze diensten zijn zoals onze producten, op maat van de klant. Wij werken in opdracht, achter de schermen mee, door akoestisch advies te geven, galm metingen te doen en ontwerpen tot in de puntjes uit te werken.

Lees meer

Goed in je vel met de juiste akoestiek

In het “Institut Daphné”, in het dorpje Sart-Eustache, nabij Fosses-la-Ville (Henegouwen) , draait alles rond welbehagen en schoonheid. In een modern en verzorgd interieur kan je genieten van een prachtige wellness ruimte, privé sauna, massages en schoonheidsverzorging. Om tot rust te komen heb je natuurlijk een rustgevende akoestiek nodig. De zeer sympathieke uitbaters, Tristan en Daphné hebben onlangs beslist om verfraaiingswerken door te laten gaan. Een goed gekozen moment om ook de akoestiek onder handen te nemen. Voor het verbeteren van de akoestiek namen ze contact met Blue Label op. Tijdens een bezoek ter plaatse hebben we meerdere akoestische tips gegeven. Eén ervan, was het plaatsen van een akoestische wand in de traphal om zo de geluidsgolven van de wellness ruimte naar het onthaal te dempen. Het Olea wandpaneel werd op maat gemaakt en is amper zichtbaar omdat het doek bedrukt werd in dezelfde kleur als de muurverf die op de andere muren gebruikt werd. Het aluminium frame volgt de vorm van de treden en er werd een doorvoer voor de wandlamp voorzien. Het resultaat is een bijna onzichtbare akoestische wand van 7,6 m2 hoogwaardig absorptiemateriaal.

Lees meer

Een puntdak maar geen punthoofd, akoestiek opleidingscentrum op punt gesteld

Orbits is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses van industriële aandrijflijnen. In hun gerenoveerde burelen met zadeldak worden tal van opleidingen gegeven. Het kantoor en het opleidingscentrum ondervonden hoge nagalmtijden van respectievelijk 1 en 1,4 seconden. Op deze galm weg te werken en naar 0,8 seconde te brengen, heeft Blue Label 6 Pikea plafondpanelen op het hellend plafond geplaatst (4 in vergaderzaal en 2 in kantoor). Elk paneel is identiek, 3,3 m2 groot, op maat gemaakt en bevestigd aan plafond. Het warm wit doek en het wit profiel maken deze panelen zeer discreet. Onze diagnose : het oogt esthetisch en geeft dankzij de hoge absorptiegraad ook de nodige rust om in alle sereniteit te werken, te vergaderen of cursussen te geven.

Lees meer

Regels in het verkeer, tips in akoestiek

De vergaderzaal en het cafetaria hadden last van een hoge nagalm. Na een galmmeting werden er 3 akoestische wandpanelen met fotobedrukking geplaatst. Les volgen, vergaderen of een lunch met collega’s, het kan nu allemaal in een aangename omgeving. Rustig in het verkeer en nu terug ook de nodige rust op kantoor.

Lees meer

Prachtige vloeren, geweldige akoestiek

Waterafstotende materialen zullen ook het geluid weerkaatsen. Hier komen wij als akoestische specialisten in beeld. Onze akoestische oplossingen op maat absorberen nagalm en verminderen storende geluiden.

Lees meer

Dokter, u heeft last van galm

U gaat naar de huisarts voor een oplossing voor een gezondheidsprobleem. Wij zijn er voor het diagnosticeren van akoestische problemen bij u of bij uw arts. Nagalm, flutterecho, gebrek aan gespreksprivacy … dit kunnen wij oplossen dankzij onze akoestische panelen. In deze specifieke situatie werd er 1 Olea muurpaneel met foto en 3 zelfklevende zwarte panelen onder trap geplaatst (deze zijn amper zichtbaar).

Lees meer

Een akoestisch paneel boven eettafel, esthetisch en efficiënt

Als oplossing werd er in de eetkamer voor een Pikea plafondpaneel met doorvoer voor de lamp geopteerd. De eettafel staat bovendien in een hoek, tussen 2 glazen puien, hetgeen het geluid reflecteert. Het plaatsen van een akoestisch paneel boven eettafel is doeltreffend daar men zo dicht mogelijk bij de geluidsbronnen zit. Het akoestisch paneel is op maat gemaakt en ter plaatse aan plafond gemonteerd. Bij de tv, in de woonkamer, werd er daarentegen een Olea muurpaneel geplaatst.

Lees meer

Geluidshinder: isolatie of absorptie nodig ?

​Dagelijks krijgen we bij Blue Label aanvragen binnen waar personen ons hun akoestische problemen uit de doeken doen. Vaak merken we dat de begrippen geluidsisolatie en geluidsabsorptie wat onduidelijk kunnen zijn. Vandaar dat we hieronder graag eens alles op een rijtje zetten.

Lees meer

Het is écht feest als de akoestiek goed is!

Een babyborrel, een verjaardagsfeest, een dansavond, het kan allemaal in deze gloednieuwe feestzalen “Crutzenhof” te Hasselt. De strakke architectuur met grote glazen puien en beton gaf echter een veel te hoge nagalm.

Lees meer

Henallux akoestische schermen voor studielokaal

Henallux is groepeert verschillende scholen voor hoger onderwijs in de provincies Namen, Luik en Luxemburg. Voor de site in Seraing, waar de afdeling elektromechanica, mechatronica en robotica is gevestigd, werd ons gevraagd een kleine studiezaal te verbeteren. In dit lokaal moeten de studenten geconcentreerd kunnen werken. Er was een oplossing nodig die de galm zou verminderen, discussies tussen groepen studenten zou isoleren, lawaai zou absorberen en ook een gemakkelijk onderhoud van de lokalen mogelijk zou maken. Wij stelden Ilex90 schermen op wielen voor. De panelen hebben een hoge absorptie aan beide zijden dankzij het 40 mm Rockfon met hoge dichtheid (80 kg/m3). De keuze van de stof past bij de kleuren van het logo van de school en werd door de leerlingen gekozen.

Lees meer

Betting Service kantoren Herentals

In onze volledig gerenoveerde kantoren ondervonden we een storende akoestiek. De oplossing die Blue label ons voorstelde en die we ook gevolgd hebben, blijkt zijn doel in zeer positieve zin - zowel esthetisch als functioneel - bereikt te hebben. Zowel directie medewerkers zijn hierover zeer tevreden. Het probleem van de akoestiek is opgelost door middel van de professioneel geplaatste panelen. Deze panelen zijn ook decoratief een surplus en passen vanuit esthetisch oogpunt in het geheel. De gewenste strakheid van onze kantoren blijft volledig behouden. Dank aan het team van Blue Label vanwege het team van Betting Service BV.

Lees meer

Een geweldige combinatie van een zeer originele eyecatcher en enkele discrete panelen om de akoestiek in een woning te verbeteren.

Een vide, hoge plafonds, grote raampartijen, harde vloeren zijn factoren die de nagalmtijd aanzienlijk verhogen. Het voordeel van maatwerk is dat je dus samen met de klant kan zoeken naar de esthetiek die hij/zij voor ogen heeft.

Lees meer

​Verbouwde hoeve zonder galm dankzij bijna onzichtbare panelen

Met het oog op een neutrale en moderne look, heeft Blue Label in samenspraak met de klant voorgesteld om een Pikea plafondpaneel in de keuken en een Olea wandpaneel in de living op maat te fabriceren. De klant heeft alle materialen in een bouwpakket met installatiefiche ontvangen en is zelf aan de slag gegaan. Het Pikea plafondpaneel in de keuken telt een aantal doorvoeren voor de lampen en boxen. De doeken werden in warm wit bedrukt om zo dicht mogelijk de kleur van plafond en muren te benaderen. Het resultaat oogt discreet en esthetisch.

Lees meer

Bezinning en sereniteit bij uitvaartcentrum Annaert (Malderen)

Een afscheid is altijd emotioneel geladen. Bij zo’n moment is de juiste akoestiek meer dan ooit primordiaal. Als de nagalmtijd in een uitvaartcentrum te hoog is zal dit moment van bezinning helaas niet in alle sereniteit kunnen plaatsvinden. In de zaal op het eerste verdiep was de architectuur met het zadeldak in metaal, de hoge plafonds, het groot volume en de strakke materialen niet bevorderlijk voor een goede akoestiek.

Lees meer

Akoestiek in een badkamer : gekletter of gekabbel?

Bijna alle gebruikte materialen zijn dus hard en geluid reflecterend. In de meeste badkamers kan je dan ook een zekere echo constateren. Deze nagalm is zeer storend, zeker als je met partner of met leden van je gezin aan de dubbele wastafel een gesprek zou willen beginnen.

Lees meer

De juiste akoestiek voor een doeltreffende therapie.

Flutter Echo kan je het vaakst constateren in ruimtes die door de mens gebouwd werden. Wij als mens houden nu eenmaal van parallelle wanden en symmetrie. De geluidsgolven, zelfs als er weinig decibels zijn, gaan op de parallelle wanden weerkaatsen en een horizontale heen- en weer beweging vormen. Deze horizontale druk vervormt de klank en is storend. Als wanden kort op elkaar staan, verhoogt deze flutter echo aanzienlijk.

Lees meer

​Maak werk van akoestiek tijdens telewerk...

Onze muur- en plafondpanelen reduceren de nagalmtijd en onze op maat gemaakte (bureau)schermen delen de ruimte op waardoor de gesprekken van je medebewoners verder af lijken te zijn. Al onze producten zijn akoestisch getest en hebben de hoogste absorptiewaarde op de markt. Ze zijn bovendien zeer esthetisch en worden aan je interieur aangepast. Er is keuze tussen producten met foto-bedrukking of met uni doeken. Contacteer ons voor akoestisch advies, een vrijblijvende offerte en maak van thuiswerken een plezier.

Lees meer

Akoestische inspiratie nodig?

Er zijn tal van verschillende producten die het akoestisch comfort van uw ruimtes kunnen optimaliseren. Elk van die producten hebben dan nog eens verschillende afwerkingsmogelijkheden. Om het bos door de bomen nog te kunnen zien hebben we besloten om een overzichtelijke brochure van onze akoestische oplossingen aan te bieden.

Lees meer

Staycation in alle rust

Zomer 2020 wordt een editie at home. Thuis. Het liefst in alle stilte en rust. Maar met de kinderen die zich volledig laten gaan en pa die de badkamer renoveert kan het er soms luid aan toe gaan. Gelukkig bestaan er akoestische oplossingen op maat. Die er stijlvol uitzien en ervoor zorgen dat je ontspant tijdens je verlof.

Lees meer

In je kot. In alle stilte.

Welke akoestische panelen passen in mijn woonkamer? Je ontdekt het hier.

Lees meer

De akoestische rust in rusthuizen

Op een rustige manier je oude dag slijten. Bij voorkeur thuis. Veel senioren verblijven echter in een rust- en verzorgingscentrum waar rust vaak relatief is. De drukte is iets wat het personeel ook dagelijks aanvoelt, maar misschien niet direct kan benoemen. Hier geldt dat de leefkwaliteit hoger is wanneer je over een goede akoestiek beschikt. Helaas is er veel te vaak te weinig aandacht voor de akoestiek en raadpleegt men zelden een akoestisch expert. Nochtans komt dit het welbevinden van de ouderen en het personeel, de algemene sfeer en levenskwaliteit hoorbaar ten goede.

Lees meer

Een klaslokaal vraagt uitmuntende akoestiek.

En wel hierom. “In stilte”. Een duidelijke boodschap die decennialang de nodige impact genereerde op heel wat speelplaatsen, in gangen en klaslokalen. Dat het op vandaag anders loopt, dat is een feit. Rijen worden zelden nog gevormd op de speelplaats, leerlingen verplaatsen zich zonder begeleiding van het ene naar het andere lokaal. De aansporing om het rustig en stil te doen valt vaak in dovemansoren.

Lees meer

Kan het wat stiller? Ik wil werken.

Of hoe je open workspaces echt rendabel maken.

Lees meer

Project in de kijker: Sociale Dienst Politie

Onlangs verhuisde de sociale dienst van de politie richting nieuwe kantoren: een schoolvoorbeeld van een nieuwe ruimte met veel glas, harde muren, betonnen vloer en plafond met als resultaat een hoge nagalmtijd.  Welke oplossingen de akoestiek verbeterden? Dat ontdek je hier.

Lees meer

Akoestiek, burn-outs en concentratie

Lawaai op het kantoor zorgt voor stress, concentratieproblemen en burn-outs. Wij kunnen de rust terugbrengen met onze akoestische oplossingen op maat.

Lees meer

Betere akoestiek dankzij een nagalmmeting

Vooraleer we een stijlvolle akoestische oplossing plaatsen, is het noodzakelijk de problemen in kaart te brengen.

Lees meer

Akoestische oplossing voor Fidesco...

Na hun intrek in de vernieuwde kantoren ondervonden de medewerkers van Fidesco-Vermogensadvies al snel last van de te grote nagalm. Door het plaatsen van akoestische wandpanelen en verplaatsbare scheidingswanden konden we dit pareltje omtoveren tot een aangename werkplek. We danken Fidesco dan ook voor hun vertrouwen in Blue Label.

Lees meer

Creëer een aangename werkplek

Luide telefoongesprekken, storende elementen zoals printers, servers of koffiemachines,… Op kantoor dragen verschillende akoestische factoren bij tot stress, onverstaanbaarheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, enz. Wij vertellen je graag hoe je voor een optimale akoestiek zorgt op kantoor, en dit op een stijlvolle manier.

Lees meer

Zelf de akoestiek optimaliseren op kantoor...

Op het wereld wijde net zijn reeds tal van DIY oplossingen terug te vinden voor het akoestisch optimaliseren van uw ruimte. U plakt wat noppenschuim onder de bureaus, plaatst gestoffeerde meubels of grote planten tussen de werknemers "problem solved". Maar in de praktijk merken we als snel dat het iets minder eenvoudig is dan dit.

Lees meer

Galm reduceren!

Wat is galm? Galm is een geluidverschijnsel dat ontstaat bij herhaaldelijke weerkaatsing van geluid. Op harde vlakke oppervlaktes, zoals glas, beton, steen, gaan de geluidsgolven weerkaatsen en ontstaan er storende geluidsreflecties. In grote lege ruimtes krijg je een soort echo effect. Bij kleine ruimtes krijg je eerder een storend gezoem doordat de geluidsgolven elkaar heel snel kruisen. Hierdoor is de spraakverstaanbaarheid soms heel slecht.

Lees meer