Blog

Informatieve artikels, nuttige weetjes over goeie akoestiek, realisaties in de kijker ... Onze blogs zijn actuele artikels waarin we jou als (potentiële) klant willen blijven informeren. Langs dit kanaal delen we onze knowhow over onze producten en hun toepassingen. Alle blogs zijn ook te volgen via Facebook. Follow, like en share. Zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Liever een gesprek?

Een raadzaal hoeft geen debat, althans niet over akoestiek

Een raadzaal hoeft geen debat, althans niet over akoestiek

Rouvroy is de zuidelijkst gelegen gemeente van België en telt zo’n 2100 inwoners. De raadzaal van het gemeentehuis heeft een opmerkelijke architectuur met een hoog puntdak, grote ramen, houten balken, tegels in dambord, en een volledig met hout bedekte wand rechtover de vensters. Of er tijdens de gemeenteraden geanimeerde debatten zijn, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat de architectuur en de materialen van de ruimte een ontzettend hoge nagalmtijd veroorzaakt waardoor het wellicht moeilijk is om rustige gesprekken te voeren.

Tijdens onze meting ter plaatse konden we 2,5 seconden nagalmtijd vaststellen! Beeld je eens in dat dit ongeveer de echo van een kerkgebouw is, en je begrijpt maar al te goed dat vergaderen in deze prachtige ruimte een ware hel kan zijn. Een ideale nagalmtijd voor deze ruimte is tussen 0,8 en 1 seconde.

Om deel te kunnen nemen aan de aanbesteding, hebben we niet enkel rekening gehouden met de prijs maar ook met de esthetiek van de zaal. Na beraad, kwamen we tot de conclusie dat als je zo’n veertigtal vierkante meter akoestische absorptie wil plaatsen, zonder dat dit afbreuk aan de strakheid van de ruimte doet, je het best met akoestische spanplafonds kan werken.
Tussen de balken in, in driehoekige vorm hebben we 4 stukken plafond met akoestische materiaal bezet. Na het inspannen van een doek in het smal pvc profiel kan je de akoestische plafonds eigenlijk niet meer zien.

Daarnaast hebben we op de kopse muur een groot Olea kader van 4,8 x 2,6 m geplaatst. Dit akoestisch kader heeft een dubbele functie. Het dient niet enkel als geluidsabsorptiemateriaal maar ook als projectiewand.

De zaal heeft een zeer discrete akoestische facelift gekregen. Vergaderingen maar ook huwelijken kunnen er nu in alle sereniteit plaatsvinden.
We toetsten alvast naar de ervaringen van de gemeenteraad tijdens de eerste raad na de akoestische aanpassingen en kregen volgende boodschap mee :