Blog

Informatieve artikels, nuttige weetjes over goeie akoestiek, realisaties in de kijker ... Onze blogs zijn actuele artikels waarin we jou als (potentiële) klant willen blijven informeren. Langs dit kanaal delen we onze knowhow over onze producten en hun toepassingen. Alle blogs zijn ook te volgen via Facebook. Follow, like en share. Zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Liever een gesprek?

Akoestiek in een badkamer : gekletter of gekabbel?

Akoestiek in een badkamer : gekletter of gekabbel?

Moderne badkamers zijn per definitie strak. Om sanitaire redenen wordt er gebruik gemaakt van makkelijk te reinigen oppervlaktes. Tegelwanden zijn vaak voorzien tot aan plafond. Je vindt er bijvoorbeeld inloopdouches met glazen wanden, grote spiegels, tegelvloeren. Bijna alle gebruikte materialen zijn dus hard en geluid reflecterend. In de meeste badkamers kan je dan ook een zekere echo constateren. Deze nagalm is zeer storend, zeker als je met partner of met leden van je gezin aan de dubbele wastafel een gesprek zou willen beginnen.

De akoestiek in een badkamer wordt vaak onderschat. Bepaalde studies geven aan dat een vrouw gemiddeld 47 minuten per dag en een man gemiddeld 35 minuten per dag in de badkamer spendeert. Dit zijn op zich niet zo’n lange tijden maar houden geen rekening met het feit dat badkamers meer en meer als wellness ruimte ingericht worden. Als je rustig wil genieten van een ligbad bij kaarslicht, of van een douche met massagestralen, of misschien van een ontspannende jacuzzi op de tonen van relaxerende muziek, dan kan je best geen hoge nagalm ondervinden. Hoe zou je anders willen ontspannen als het kabbelend water eerder op een kletterende waterval lijkt? Om nog maar te zwijgen van de tonen van de muziek die als een pingpong bal in de ruimte zullen weerkaatsen!

Het oplossen van geluidsreflecties in badkamers is op zich niet moeilijk en vraagt niet zoveel vierkante meters akoestisch materiaal daar de meeste badkamers in vergelijking met andere ruimtes in een woning relatief klein zijn. Enkele vierkante meters absorptiemateriaal voldoen vaak om het probleem om te lossen. Dan rest nog de vraag waar je dan zulke akoestische panelen kan voorzien als er bijna geen muren vrij zijn en er veel spatwanden zijn? Akoestische plafondpanelen zijn hier de ideale oplossing !

Als voorbeeld hebben we bij deze particulier in Lummen een Pikea plafondpaneel op maat van 240x150 cm voorzien. Het aluminium profiel in het wit is uiterst discreet. De akoestische plaat wordt overtrokken door een molton en afgewerkt met een doek dat bij deze toepassing bedrukt werd zodat het de warm-witte verf van het plafond benadert. De 3,6 m2 hoogwaardig absorptiemateriaal zal de gemeten galm van 1,4 seconde naar de aangeraden 0,8 s reduceren. Zodoende kan deze klant volop genieten van de prachtige comfortabele badkamer die op deze manier een volwaardige ruimte wordt waar het goed vertoeven en ontspannen is.

Meer info