Blog

Informatieve artikels, nuttige weetjes over goeie akoestiek, realisaties in de kijker ... Onze blogs zijn actuele artikels waarin we jou als (potentiële) klant willen blijven informeren. Langs dit kanaal delen we onze knowhow over onze producten en hun toepassingen. Alle blogs zijn ook te volgen via Facebook. Follow, like en share. Zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Liever een gesprek?

Galm reduceren!

Galm reduceren!

Wat is galm?

 

Galm is een geluidverschijnsel dat ontstaat bij herhaaldelijke weerkaatsing van geluid. Op harde vlakke oppervlaktes, zoals glas, beton, steen, gaan de geluidsgolven weerkaatsen en ontstaan er storende geluidsreflecties. In grote lege ruimtes krijg je een soort echo effect. Bij kleine ruimtes krijg je eerder een storend gezoem doordat de geluidsgolven elkaar heel snel kruisen. Hierdoor is de spraakverstaanbaarheid soms heel slecht. 

 

Wat is galmtijd?

 

De mate van galm in een ruimte wordt opgegeven als nagalmtijd. De nagalmtijd van een ruimte kan met een meetinstrument worden bepaald.  De grootte van de ruimte is een belangrijke factor voor de nagalmtijd, maar ook het materiaal waar de wanden van gemaakt zijn, of waar de wanden mee bekleed zijn.  Hout absorbeert bijvoorbeeld meer geluid dan beton, waardoor de galmtijd van een houten ruimte aanzienlijk korter is. Geluidsgolven worden dus dikwijls meerdere keren gereflecteerd. Bovendien absorbeert een materiaal niet alle frequenties even sterk, waardoor iedere galm zich ook kan onderscheiden door zijn spectrale verloop.

 

Hoe wordt galm gemeten?

 

De galmtijd is de tijd dat een geluid in de ruimte blijft hangen. Deze wordt gemeten in seconden. (meer hierover kan je lezen in onze voorgaande blog)  Een ideale galmtijd is 0,8 s of lager. De mate van galm is goed te beoordelen bij een impulsgeluid zoals klappen in de handen. Als de tijd tussen het horen van het directe geluid en de eerste reflectie kleiner is dan 35 - 50 ms zal het spectrum van de reflectie soortgelijk zijn aan het origineel, en wordt de akoestiek van de ruimte beoordeeld als intiem, mits de uiteindelijke galmtijd niet te groot wordt (minder dan ca 1,2 seconde). Indien je dit wenst, kan Blue Label Acoustics de galmtijd in jouw ruimte komen opmeten. Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor akoestisch advies en een vrijblijvende offerte.

 

Wat is de absorptiewaarde?

 

Bij het plaatsen van akoestische oplossingen dient men rekening te houden met de absorptiewaarde van de producten. Deze wordt ofwel alpha-w waarde genoemd of NRC (noise reduction coefficient) genoemd.  Deze waarden worden beïnvloed door de dikte en de densiteit van het product. De maximale NRC waarde van een product is 1 (1 = 100% absorptie van het geluid). Belangrijk is dat de panelen ook bij de lage tonen (400-500 Hz) een hoge absorptiewaarde hebben en niet alleen bij 2000 Hz gezien de lage tonen als meest storend worden ervaren.

 

Wat zijn de oplossingen?

 

Bij aanwezigheid van storende geluidsreflecties is het aangeraden om geluidsabsorberende materialen te plaatsen. Dit kan zowel op plafonds, op wanden als met losse elementen. Men kan werken met akoestische plafondpanelen, akoestische baffles, akoestische scheidingswanden, muurkaders of losse elementen.

 

Waar kan je het best galm reducerende producten plaatsen?

 

Het geluid verplaatst zich in alle richtingen in de ruimte en weerkaatst op harde materialen. Het is zeer interessant om de panelen te plaatsen daar waar men de beste resultaten wenst. (bvb aan bureel, vergadertafel, … ) Gezien het geluid alle richtingen uitgaat is een combinatie van wand en plafondpanelen ideaal. 

 

Hoeveel m2 absorptiepanelen heb ik in theorie nodig?

 

Bij het gebruik van akoestische panelen met een NRC waarde van 1 kan je volgende berekening toepassen: je berekend het volume van de ruimte (lengte x breedte x hoogte). Wanneer je 8 % van dit volume aanhoudt als m² absorptiemateriaal zit je meestal goed; bij een ruimte van 100 m3 heb je dus 8 m2 absorptiepanelen nodig. Bij ruimtes kleiner dan 50 m3 is raden we aan om 10 % als leidraad aan te houden. Doordat de muren dichter bij elkaar staan krijg je een grotere galm door het sneller mengen van de geluidsgolven. Bij nog grotere ruimtes raden we aan contact op te nemen met ons. Hier zal wellicht nog minder materiaal nodig zijn.

Heb je nog vragen over dit onderwerp, neem dan zeker contact op.

Ons team zal u met raad en daad bijstaan.

Contacteer ons hier


 

Hieronder bieden wij u ook een tool aan om de theoretische nagalmtijd in uw ruimte te berekenen en deze te corrigeren met onze producten op maat. Vul onderstaande gegevens in en ontdek welke producten van toepassing zijn om uw ruimte een geschikte nagalmtijd te bezorgen. Indien gewenst kan ook een exacte opmeting ter plaatse uitgevoerd worden, neem hiervoor contact op met een van onze experts.



 

 




Benieuwd hoe we esthetiek en functionaliteit combineren
met onze akoestische oplossingen?





Bekijk onze 
realisaties van de op maat gemaakte akoestische oplossingen of vraag naar ons inspiratieboek. Snuister door dit inspiratieboek vol met leuke ideeën om de akoestiek van uw ruimte te optimaliseren en neem contact op om de perfecte oplossing uit te werken.