Blog

Informatieve artikels, nuttige weetjes over goeie akoestiek, realisaties in de kijker ... Onze blogs zijn actuele artikels waarin we jou als (potentiële) klant willen blijven informeren. Langs dit kanaal delen we onze knowhow over onze producten en hun toepassingen. Alle blogs zijn ook te volgen via Facebook. Follow, like en share. Zo blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Liever een gesprek?

Geluidshinder: isolatie of absorptie nodig ?

Geluidshinder: isolatie of absorptie nodig ?


Dagelijks krijgen we bij Blue Label aanvragen binnen waar personen ons hun akoestische problemen uit de doeken doen.
Vaak merken we dat de begrippen geluidsisolatie en geluidsabsorptie wat onduidelijk kunnen zijn.
Vandaar dat we hieronder graag eens alles op een rijtje zetten.
 


Geluidsisolatie
Als het geluid van een andere kamer of van buitenaf komt dan hebben we het over geluidsisolatie.
(Bv. u hoort de trein of het verkeer, een discotheek of café in de buurt. De buren maken teveel lawaai. U hoort de tv van de living tot in uw slaapkamer, ...)

Om geluid te isoleren dient men harde materialen te gebruiken, isolerende deuren te plaatsen, beter isolerende vensters te plaatsen, kieren en openingen te dichten.
In het geval van buren links of rechts kan men eventueel een voorzetwand (type Metal Stud) met isolatie plaatsen. 

Geluidsabsorptie
Heb je last van een slechte akoestiek binnen één en dezelfde ruimte, dan hebben we het over geluidsabsorptie.

U heeft last van een echo (nagalm), het is moeilijk te bellen wanneer collega’s eveneens aan de telefoon zijn, de gesprekken aan de balie zijn te horen tot in de zithoek. Als er veel volk samen is dan wordt de ruimte rumoerig en is het moeilijk anderen te verstaan (bv. op restaurant).
Om geluid te absorberen gebruikt men zachtere materialen (bijvoorbeeld, rotswol, minerale wol, polyester schuim).
Akoestische panelen gaan zeker de nagalm oplossen en tegelijkertijd de akoestiek verbeteren door het geluid te dempen. Wat ze niet doen is het geluid volledig isoleren.
Men kan wel a.d.h.v. geluidschermen de personen in een ruimte afschermen t.o.v. anderen. Een deel van het geluid zal altijd boven deze schermen geraken maar een groot deel van het geluid zal dus geabsorbeerd worden.
 

De invloed van nagalm op geluidshinder van buitenaf
Waar het soms ingewikkelder wordt is wanneer de ruimtes vele harde oppervlaktes hebben en zo het geluid van buitenaf gaan reflecteren. Stel : u heeft een dokterspraktijk en de glazen deur tussen de praktijk en de gang is niet voldoende isolerend. De gang zelf is volledig betegeld en de muren zijn vlak en geschilderd. Het geluid dat dan in de gang terechtkomt zal worden gereflecteerd op de muren en zo op een zeer hoge snelheid naar de andere ruimtes weerkaatsen. Het plaatsen van akoestische panelen in de praktijk of in de gang kan dit verhelpen omdat de geluiden dan in het paneel verdwijnen en ze niet meer tot in de andere ruimte kunnen weerkaatsen.


Dikte en densiteit van het akoestisch materiaal
Om lange golven (lage tonen) te kunnen absorberen dien je voldoende dikte (liefst 40 mm  of meer) te gebruiken. Ook is de densiteit van het materiaal belangrijk. De dikte en densiteit zullen een invloed hebben op de absorptie van het gekozen materiaal.

Vergelijk dus altijd de absorptiewaarde van de voorgestelde producten.
Soms worden ze uitgedrukt in absorptieklassen (A is de hoogste, dan B…)
Of NRC waarden (Noise Reduction Coefficient). 1 is hier het maximum (1 = 100 % absorptie; 0 = 0% absorptie).
Alpha W (gewogen absorptie) waarden worden ook vaak opgegeven. Ook hier gaat het van 0 tot 1.
 

Akoestisch advies
Bij twijfel, aarzel zeker niet om Blue Label te contacteren.
Wij kunnen u verder helpen en bepalen welke oplossingen uw probleem kunnen oplossen.

Meer info